Vad kostar det att jaga sitt eget kött?

Kött + hållbarhet

Under de senaste åren har det debatterats mycket om att minska köttkonsumtionen av miljöskäl. Även många djurvänner pratar om att sluta äta kött av etiska skäl. I kölvattnet av dessa debatter har ett nytt intresse vaknat till liv; att jaga sitt eget kött. Vad kostar det att jaga sitt eget kött egentligen?

 

Flera kostnadsområden

Om du redan har jaktlicens, vapen och mark där du kan jaga kan du absolut börja spara in pengar på matinköp eftersom du kan jaga ditt eget kött. Men om du inte har börjat med jakt än och saknar såväl vapen som vapenskåp, licens och liknande, får du räkna med att investeringskostnaden är ganska hög. Men vad kostar jakt egentligen, om man kollar bit för bit?

 • Jägarexamen

  För att få jaga måste du först ta jägarexamen. Vad den kostar varierar en del och kan hamna på allt mellan 2 000 kronor upp till 14 000 kronor, beroende på om du tar examen själv eller genom att beställa ett kursprogram. När du väl tagit jägarexamen tillkommer även en årlig kostnad på 300 kronor för själva jaktkortet.

 • För att få jaga på någons mark behöver du också betala

  Priset skiljer sig enormt mycket. En mark där det finns få djur och inte så många olika arter kostar också mindre. Ett tillstånd för den här typen av mark kan kosta en femhundring. Om du däremot vill jaga på marker där det strövar mängder av djur och dessutom flera olika arter, kan arrendekostnaden vara så hög som 40 000 kronor. Det varierar alltså otroligt mycket.

 • Jaktställ

  Jaktställ är också något du behöver för att jaga, detta kostar mellan 1 000 och 8 000 kronor. Ju bättre jaktställ och ju högre krav du har på ekiperingen, desto dyrare blir jaktstället.

 • Material för att jaga

  För att jaga behöver du dels kläder och skor för ändamålet, men även hörselskydd, jaktradio och vapen. Kostnaderna för material varierar kraftigt. Men i regel kan du hitta hörselskydd och jaktradio för en tusenlapp vardera. Ett jaktgevär går att hitta från cirka 5 000 kronor, dock kan det vara betydligt dyrare. Det finns egentligen inte något övre pristak när det kommer till vapen. Du ska även betala licens för ditt vapen, så kallad vapenlicens. Den kostar 700 kronor.

 • Vapenskåp

  I Sverige har vi hårda regler kring vapen och som jägare måste man ha ett vapenskåp. Här ska både gevär och ammunition förvaras. Den här sortens skåp kostar från cirka 3 000 kronor och uppåt.

Totalpriset hamnar i regel från cirka 15 000 kronor, men kan vara betydligt dyrare än så. Med andra ord, vill du börja jaga ditt eget kött för att spara in pengar på matinköp, behöver du först ha 15 000 kronor på kontot.

 

Viltvård – viktigt med jakt

Oavsett vad man tycker om köttkonsumtion så är viltjakt ett måste. Många arter skulle helt och hållet ta över om jägare inte höll ner antalet. Dessutom är vilt ett bättre alternativ sett ur miljösynpunkt. När vi köper kött från nötkreatur köper de flesta kött där boskap levt under svåra förhållanden. Även kycklingindustrin är starkt kritiserad eftersom djuren lever i svår fångenskap och ofta pumpas även köttet med antibiotika. När du äter vilt äter du ekologiskt kött utan tillsatser och får därmed i dig fler vitaminer och nyttiga mineraler.

 

Du måste köpa loss djuret du fällt

Som jägare med licens kan det vara lätt att tro att du kan gå ut i skog och mark och jaga hur som helst. Och när du väl fällt ditt byte ta hem det. Men så är det faktiskt inte. Även jägare måste betala för sitt kött, även om de jagat och dräpt djuret själva. Priserna varierar lite men i regel ser det ut så här:

 • Älgkött 1 kg – 50 kronor. Delas upp mellan jägarna under jakttillfället genom lottningsprincip.
 • Vildsvin 1 kg – 50 kronor. Köttet köps av jägaren som fällt vildsvinet.
 • Rådjur 1 kg – 50 kronor. Skytten som fällt djuret köper köttet eller hänvisar till annan person som vill köpa köttet.

Om man jämför kostnaden för vilt som en jägare fäller med det viltkött som finns i butik är prisskillnaden så här:

 • Älgkött 1 kg – 218 kronor
 • Rådjur, ytterfilé 1 kg – 449 kronor
 • Vildsvin, innerfilé 1 kg – 379 kronor

Det är betydligt dyrare att köpa vilt i butik än att jaga djuret och köpa vilt via jägarföreningen. Dock måste du såklart ha i åtanke alla kostnader för att bli jägare. Sedan ska du även lägga många timmar åt själva jakten och hoppas på att träffa ett byte.

 

Finansiera jakt med lån

Om du vill komma igång med jakt så snabbt som möjligt men inte riktigt har de finansiella medel du behöver, kan du alltid höja ett befintligt lån eller ta ett nytt lån. Det går att höja ett befintligt lån hos bland annat LSB. Här kan du även smidigt se vad din månadskostnad blir när du höjer ett befintligt lån.

Lämna en kommentar