Driva kyl med solceller – Håll din mat kyld på ett hållbart sätt

Kött + hållbarhet

Driva kyl med solceller – Håll din mat kyld på ett hållbart sätt

Många gånger kan det vara fördelaktigt att kunna driva sin kyl med solceller, både ur kostnadssynpunkt och för att bidra till en bättre hållbar miljö. I den här artikeln kan du därför lära dig mer om hur du kyler din mat genom solceller på ett hållbart och effektivt sätt. Vi tar bland annat upp:

  • Så många watt behöver en solcell för att hålla maten kyld
  • Solcellskylda kylskåp för husbil & husvagn
  • Solcellskylda kylskåp för båtar
  • Solcellskylda kylskåp för fritidshus

Så många watt behövs för att driva kylskåp med solceller

För att räkna ut exakt hur många watt en solcell behöver för att kunna kyla ett kylskåp är det viktigt att förstå kylskåpets energiförbrukning. Det mäts normalt i kWh per år och informationen brukar finnas både i manualen och på själva kylskåpet. Det beror även på solcellerna och hur många soltimmar du har där du bor.

Det finns alltså ingen direkt svar på hur många watt som behövs, dock skriver jämförelsetjänsten för solceller Hemsol.se att såhär många watt behövs för kylskåp. Enkelt förklarat kan en 50W solpanel fungera bra för att generera el till kylen hela sommaren. Du behöver dock större kapacitet om du har fler elektriska apparater i samma byggnad.

Skaffa solcellskylda kylskåp till din husbil eller husvagn

De flesta väljer ett 12V solcellspaket till sin husbil eller husvagn då det brukar täcka samtliga behov. Om man ska dra några riktlinjer så brukar du behöva mellan 50-80W för att driva en kyl i upp till 3 dagar. Vill du driva din kyl på obestämd tid i en husvagn bör du ha en kapacitet på upp till 200W. Även om din kyl är konstant igång är det viktigt att fortfarande ha koll på hållbarheten på olika livsmedel och kastar sådant som du tror har blivit dåligt.

En stor fördel med att ha solceller i en husbil är att du inte blir beroende av att hitta en extern strömkälla och har alltså större möjligheter att fricampa. Det är också mycket mer miljövänligt än att koppla upp sig på en camping.

Välj kylskåp solceller till båt

På en båt kan det också vara idealiskt att ha ett lite mindre kylskåp på cirka 50L på sommaren och våren. Man brukar räkna med att ett 12V kylskåp drar runt 50 W och du kan därför klara dig på ett solcellspaket som kostar runt 10 000 kronor.

Du måste även tänka på hur länge kylen ska vara påslagen per gång. Åker du bara ut med båten över dagen eller behöver kylen vara igång flera dagar i sträck? Om du bara är i båten 1-2 dagar räcker det ofta med ett mindre solcellspaket.

Solcellsdrivna kylskåp till ditt fritidshus

När det kommer till fritidshus ställs det ofta lite högre krav på kapacitet eftersom du har större kylskåp och fler elektriska prylar. Man säger att ett fritidshus i genomsnitt förbrukar 132 kWh/m² och år. Det har också stor betydelse om det är vinterbonat eller inte.

Eftersom de flesta har ett kylskåp i fullstorlek i sommarstugan kan du behöva ett större paket på 230V. Då finns det även kapacitet att ladda mobiler, ha lampor tända, kunna laga mat i köket, kolla på TV och mycket mer. Det mindre solpaketet på 12V passar främst mindre stugor som man kanske bara använder några dagar om året. Då är det bäst att bara ha kylen igång under de timmar man är i stugan för att säkerställa att maten håller sig fräsch.

Lämna en kommentar