Vad kostar det att jaga sitt eget kött?
Under de senaste åren har det debatterats mycket om att minska köttkonsumtionen av miljöskäl. Även många djurvänner pratar om att sluta äta kött av etiska skäl. I kölvattnet av dessa debatter har ett nytt intresse vaknat till liv; att jaga sitt eget kött. Vad kostar det att jaga sitt eget kött egentligen?
Flera kostnadsområden
Om du redan har jaktlicens, vapen och mark där du kan jaga kan du absolut börja spara in pengar på matinköp eftersom du kan jaga ditt eget kött. Men om du inte har börjat med jakt än och saknar såväl vapen som vapenskåp, licens och liknande, får du räkna med att investeringskostnaden är ganska hög. Men vad kostar jakt egentligen, om man kollar bit för bit?
Jägarexamen
För att få jaga måste du först ta jägarexamen. Vad den kostar varierar en del och kan hamna på allt mellan 2 000 kronor upp till 14 000 kronor, beroende på om du tar examen själv eller genom att beställa ett kursprogram. När du väl tagit jägarexamen tillkommer även en årlig kostnad på 300 kronor för själva jaktkortet.
För att få jaga på någons mark behöver du också betala
Priset skiljer sig enormt mycket. En mark där det finns få djur och inte så många olika arter kostar också mindre. Ett tillstånd för den här typen av mark kan kosta en femhundring. Om du däremot vill jaga på marker där det strövar mängder av djur och dessutom flera olika arter, kan arrendekostnaden vara så hög som 40 000 kronor. Det varierar alltså otroligt mycket.
Jaktställ
Jaktställ är också något du behöver för att jaga, detta kostar mellan 1 000 och 8 000 kronor. Ju bättre jaktställ och ju högre krav du har på ekiperingen, desto dyrare blir jaktstället.
Material för att jaga
För att jaga behöver du dels kläder och skor för ändamålet, men även hörselskydd, jaktradio och vapen. Kostnaderna för material varierar kraftigt. Men i regel kan du hitta hörselskydd och jaktradio för en tusenlapp vardera. Ett jaktgevär går att hitta från cirka 5 000 kronor, dock kan det vara betydligt dyrare. Det finns egentligen inte något övre pristak när det kommer till vapen. Du ska även betala licens för ditt vapen, så kallad vapenlicens. Den kostar 700 kronor.
Vapenskåp
I Sverige har vi hårda regler kring vapen och som jägare måste man ha ett vapenskåp. Här ska både gevär och ammunition förvaras. Den här sortens skåp kostar från cirka 3 000 kronor och uppåt.
Totalpriset hamnar i regel från cirka 15 000 kronor, men kan vara betydligt dyrare än så. Med andra ord, vill du börja jaga ditt eget kött för att spara in pengar på matinköp, behöver du först ha 15 000 kronor på kontot.
Fördelar med jakt utöver köttproduktion
Förutom att få tillgång till eget kött erbjuder jakt även möjligheter till naturupplevelser, motion och mental avkoppling. Många jägare vittnar om att jakt ger en känsla av frihet och närhet till naturen som få andra aktiviteter kan erbjuda.
Regelverk och säkerhetsföreskrifter
Att jaga innebär ett stort ansvar. Det finns strikta lagar och regler som jägare måste följa, inklusive jaktetik och säkerhetsföreskrifter. Det är viktigt att känna till vilka arter som får jagas, under vilka perioder och på vilka platser.
Ekonomiska jämförelser
Om man jämför kostnaden för vilt som en jägare fäller med det viltkött som finns i butik är prisskillnaden så här:
- Älgkött 1 kg – 50 kronor (jagad) jämfört med 218 kronor (butik)
- Rådjur, ytterfilé 1 kg – 50 kronor (jagad) jämfört med 449 kronor (butik)
- Vildsvin, innerfilé 1 kg – 50 kronor (jagad) jämfört med 379 kronor (butik)
Det är betydligt dyrare att köpa vilt i butik än att jaga djuret och köpa vilt via jägarföreningen. Dock måste du såklart ha i åtanke alla kostnader för att bli jägare. Sedan ska du även lägga många timmar åt själva jakten och hoppas på att träffa ett byte.
Ekologiska och etiska aspekter
Oavsett vad man tycker om köttkonsumtion så är viltjakt ett måste. Många arter skulle helt och hållet ta över om jägare inte höll ner antalet. Dessutom är vilt ett bättre alternativ sett ur miljösynpunkt. När vi köper kött från nötkreatur köper de flesta kött där boskap levt under svåra förhållanden. Även kycklingindustrin är starkt kritiserad eftersom djuren lever i svår fångenskap och ofta pumpas även köttet med antibiotika. När du äter vilt äter du ekologiskt kött utan tillsatser och får därmed i dig fler vitaminer och nyttiga mineraler.
Jaktföreningar och gemenskap
Det finns många jaktföreningar i Sverige som erbjuder stöd och gemenskap för jägare. Genom att vara medlem i en jaktförening kan du få tillgång till gemensamma jaktmarker, delta i organiserade jakter och få hjälp med praktiska frågor kring jakt.
Eftervård och hantering av bytet
När du fällt ett djur är det viktigt att hantera bytet på rätt sätt för att bevara köttets kvalitet. Detta inkluderar att ta hand om och behandla bytet efter jakten. Det finns också många bra recept och tips på hur man kan tillaga viltkött på bästa sätt.
Miljö- och hållbarhetsaspekter
Jakt bidrar till biodiversitet och hållbarhet i skogen. Jägare spelar en viktig roll i att kontrollera viltpopulationer och därmed främja en balans i ekosystemet. Viltkött har också en lägre klimatpåverkan jämfört med kött från industriell djurhållning.
Ekonomisk och tidsmässig investering
För att bli jägare krävs en initial investering och löpande kostnader. Men det kan också innebära besparingar över tid, särskilt om man jämför med kostnaden för att köpa viltkött i butik. Här är en kalkyl som visar på återbetalningstiden för investeringen baserat på olika scenarier:
- År 1: Totala kostnader: 15 000 kronor (utrustning, jägarexamen, licenser)
- År 2 och framåt: Årliga kostnader: 5 000 kronor (underhåll, jaktarrenden, ammunition)
- Besparingar på kött: Om du jagar och konsumerar 50 kg kött per år till en kostnad av 50 kronor/kg jämfört med att köpa i butik för 300 kronor/kg, sparar du 12 500 kronor per år.
Personliga berättelser och intervjuer
Många jägare har intressanta och inspirerande historier att berätta om sina jaktupplevelser. Intervjuer med erfarna jägare kan ge en personlig inblick i varför de valt att jaga sitt eget kött och vilka fördelar de ser med det.
Praktiska aspekter av jakt
En typisk jaktdag kan börja tidigt på morgonen med att packa utrustning och ge sig ut till jaktmarken. Efter att ha spårat och eventuellt fällt ett djur följer arbetet med att transportera och behandla bytet. Många timmar kan spenderas i naturen, och det kräver tålamod och skicklighet för att lyckas.
Du måste köpa loss djuret du fällt
Som jägare med licens kan det vara lätt att tro att du kan gå ut i skog och mark och jaga hur som helst. Och när du väl fällt ditt byte ta hem det. Men så är det faktiskt inte. Även jägare måste betala för sitt kött, även om de jagat och dräpt djuret själva. Priserna varierar lite men i regel ser det ut så här:
- Älgkött 1 kg – 50 kronor. Delas upp mellan jägarna under jakttillfället genom lottningsprincip.
- Vildsvin 1 kg – 50 kronor. Köttet köps av jägaren som fällt vildsvinet.
- Rådjur 1 kg – 50 kronor. Skytten som fällt djuret köper köttet eller hänvisar till annan person som vill köpa köttet.