Kötts hållbarhet i kylen

Kött + hållbarhet

Kött ska förvaras i den kallaste delen i kylskåpet, som bör hålla en temperatur kring cirka 4 grader. Om köttet inte tillagas innan sista förbrukningsdagen är det lämpligt att placera köttet i frysen, där köttet kan förvaras i upp till 1 år. Kött blir snabbt dåligt i rumstemperatur. Det tar bara en kort stund i rumstemperatur innan det bildas bakterier på köttets utsidor. Köttfärs är än mer utsatt för bakterieangrepp och därför ska kött direkt placeras i kylen efter att man har köpt det.

Om det är varmt ute kan det vara lämpligt att ta med sig en kylväska till butiken som håller köttet kallt tills man kommer hem. Kött som har förvarats en längre stund i rumstemperatur eller ute i värmen blir snabbt förstört. Man bör inte heller öppna förpackningen förrän det är dags att tillaga köttet. Då håller sig köttet ända fram till sista förbrukningsdag och vanligtvis även några dagar ytterligare.

 

Att förvara kött i kylen

När man köper kött bör man köpa kött som är vakuumförpackat. Kött i vakuumförpackning håller längre än kött som är förpackat på annat sätt. Detta för att luften har sugits ut ur förpackningen vilket gör att köttet får en bättre hållbarhet men också oftast behåller sitt utseende och sin köttsaft. Bäst före dagen är den dag som köttet fortfarande anses hålla högsta kvalité, under förutsättning att förpackningen är obruten. Köttet håller sig fräscht även några dagar efter bäst före dagen. Sista förbrukningsdag är den sista dagen som köttet fortfarande anses vara färskt. Man bör alltid frysa in kött som har passerat sista förbrukningsdagen. Kött som man har tillagat kan man förvara i upp till 2-3 dagar i kylen.

Lämna en kommentar