Kötts hållbarhet i frysen

Kött + hållbarhet

När man köper kött är det viktigt att man förvarar köttet rätt så att det håller längre. Kött som ska ätas inom några dygn kan förvaras i kylskåp. Kött som ska ätas senare eller som blir över från tidigare bör placeras i frysen där köttet håller flera månader. Kött som placeras i frysen ska frysas ned till -18 grader medan kött som placeras i kylen bör ha en temperatur på 4 grader.

 

Att frysa in kött

När man ska frysa in kött bör de alltid vara väl förpackade med minimalt med luft. Det bästa är att frysa in vakuumförpackat kött, vilket har en lång hållbarhetstid i frysen men som samtidigt ser till att köttet bevarar både färg och smak. Nedfrysning av kött bör ske snabbt då långsam nedfrysning innebär att stora iskristaller bildas. Därför bör man inte frysa in för mycket kött i taget och man bör även packa köttet i mindre förpackningar. Köttfärs bör man alltid platta ut så att de blir som tjocka skivor. Då går det fort att frysa in köttfärsen men även fort att tina den då den ska ätas. Kött bör alltid tinas långsamt i kylen eller i kallt vatten. Man bör inte tina kött i rumstemperatur.

 

Hur länge håller kött i frysen

Magert kött har en längre hållbarhet i frysen än kött med mycket fett. Fläskkött och lammkött kan vanligtvis ligga i upp till 6 månader i frysen. Nötkött har en hållbarhet på upp till 12 månader. Om köttet är vakuumförpackat håller sig köttet fräscht i frysen under maximal tid.

Lämna en kommentar