Nya trenden med vegetariskt kött

Spansk mat

Vi som är lite äldre kanske minns hur mycket mer matvaror det tillkommit sedan 80- och 90-talet. Nya smaker och import från andra länder som vi inte hade en blekaste om skulle uppstå. I framtiden kommer vi antagligen se ännu mer av detta, inte minst vad gäller frukt, grönt och andra växtbaserade matvaror.

Vi har redan nu börjat se halvfabrikat och färdigrätter med till exempel alger från China hos den lokala ICA Handlaren. I den här artikeln kommer vi fokusera på växtbaserade alternativ till animaliskt kött som passar utmärkt för veganer, vegetarianer och även köttätare.

Vegetariskt kött kan smaka gott

Visste du att det finns en amerikansk restaurang som serverar hamburgare gjord på växter som smakar likadant som vanliga hamburgare. Du känner det vill säga ingen skillnad, trots att det inte är kött i den. Restaurangen har det passande namnet ”Impossible Burgers”, eftersom att det är lite av ett konststycke. Detta är onekligen ett bevis för att kött går att ersätta. Du kan få maten att smaka minst lika bra i alla fall.

Det finns många bra kokböcker och recept på webben. Ta till exempel Vår Kokbok som är Sveriges mest sålda kokbok idag. Den finns en särskild utgåva för veganer, med utmärkta grundrecept som kan till stor del ersätta vanliga kötträtter.

Växtbaserat kött

Det finns flera rena substitut till kött direkt från växtriket. Här har vi bland annat Quorn och Soja. Det finns fler produkter och råvaror på marknaden för den som är vetgirig men här förklarar vi de förstnämnda.

Sojakött

Sojabönan är både en ärtväxt och en oljeväxt som också innehåller en stor andel protein. Detta är givetvis fördelaktigt som ersättning till vanligt kött. Nötkött, fläskkött och annat kött liksom fisk är en viktig källa till protein för många människor. Soja har dessutom fått stort medialt utrymme de senaste åren med många spännande alternativ på mathyllan. Sojakött görs givetvis på sojabönor och bidrar med ungefär häften så mycket utsläpp som kyckling.

Quorn

Quorn är det andra växtbaserade köttet som tas upp i den här artikeln. Detta alldeles utmärkta alternativ till vanligt kött smakar gott enligt många. Det är ett alldeles ypperligt alternativ att ha till tacos, köttgryta eller göra långkok av.

Quorn är faktiskt ett varumärke och produkt. Det är inte en sorts växt till skillnad från till exempel Soja. Den består mestadels av mykoprotein från mögel-svampen Fusarium venenatum. Man ska vara medveten om deras produkter kan innehålla mjölk och äggvita. Dessa produkter passar till lakto-ovo-vegetarianer. Man ska också vara observant på om man tål Quorn eftersom att enligt livsmedelsverket kan det framkalla allergiska reaktioner även om det kanske inte är så vanligt.

Nödvändigt för klimatet

Man spår att växtbaserat kött kommer att ta över marknaden. Man tror att kanske om 20-30-40 år så kommer en stor del av köttindustrin att vara ersatt. Detta förväntas både minska klimatutsläppen och antibiotikaresistensen. I och med denna hållbara trend kommer vi antagligen se fler spännande alternativ på mataffären i framtiden, och större jordbruk åtminstone i andra länder.

Detta kommer också att kunna mätta fler människor på jorden än idag. Maten kommer att kunna förvaras under längre tider. Detta kommer förhoppningsvis att bidra till att minska den globala uppvärmningen i framtiden, så att vi och våra barn får leva längre på denna underbara jord.

Lämna en kommentar